PL | EN

PATRONI MERYTORYCZNI VI EDYCJI PROGRAMU MENTORINGOWEGO:

PATRONAT MEDIALNY:

VI warszawska edycja Programu Mentoringowego w 2019 roku po raz pierwszy obejmować będzie dwa rodzaje mentoringu:
- Mentoring klasyczny – program główny
- Mentoring odwrócony – nowa osobna ścieżka dla grupy do kilkunastu par mentoringowych.

Elementy Programu:

• spotkanie inauguracyjne;
  • indywidualne sesje mentoringowe Mentee z Mentorem (min. 6 spotkań);
  • 4 warsztaty dla Mentees poświęcone tematyce świadomego rozwoju zawodowego
    i pracy nad swoimi kompetencjami;
  • 4 warsztaty merytoryczne dla Mentorów wspierające metodycznie prowadzenie procesów mentoringowych;
  • kilka zdalnych sesji interwizji dla Mentorów adresujących bieżące kwestie pojawiające się w procesach;
  • 1 wspólne spotkanie Mentorów i Mentees w połowie programu;
  • 2 moderowane sesje networkingowe wspierające budowanie relacji;
  • uroczyste zakończenie Programu.

Uczestnicy programu otrzymują:

• podręczniki i inne materiały merytoryczne;
  • opiekę Opiekunów Merytorycznych oraz koordynatorów projektu po stronie Fundacji;
  • dyplom potwierdzający udział w programie;
  • członkostwo w prestiżowym Klubie Mentora lub Klubie Mentee Fundacji Liderek Biznesu.

Warunki udziału w VI edycji Programu Mentoringowego Fundacji Liderek Biznesu:

W trosce o zapewnienie odpowiedniej jakości merytorycznej i organizacyjnej programu osoby przystępujące do niego w roli Mentee zobowiązane są do wniesienia jednorazowej opłaty administracyjnej w wysokości:

• 1 500 PLN netto (1 845 PLN brutto) dla osób prywatnych;
  • 2 000 PLN netto (2 460 PLN brutto) dla osób z organizacji (skierowanych i opłacanych przez pracodawcę).
    Dla organizacji zgłaszających 3 i więcej Mentees oferujemy 10% zniżki (cena 1 800 netto za osobę).

Opłata administracyjna przeznaczona zostanie na pokrycie kosztów administracyjnych związanych z koordynacją programu, organizacją spotkań warsztatowych  oraz wsparcia programu przez profesjonalnych konsultantów, trenerów i coachów. Możliwość indywidualnej pracy z mentorem, zdobycia wiedzy i umiejętności oraz budowania relacji w środowisku wciąż pozostaje nieodpłatną wartością oferowaną przez Fundację.
Mentorzy działają w naszym Programie społecznie, mają natomiast możliwość wprowadzenia do programu dwóch Mentees na specjalnych warunkach – z 10% zniżką.

Harmonogram programu:

12 lutego – 29 marca 2019                                      Rekrutacja Mentorów i Mentees -  W TOKU
15 – 17 kwietnia 2019                                                      Ogłoszenie wyników rekrutacji
15 maja 2019 Uroczyste Otwarcie Programu

Luty 2020 Uroczyste zakończenie programu

Mentoring klasyczny rozumiemy jako tradycyjną formę mentoringu, gdzie mentor posiada dłuższe doświadczenie zawodowe w stosunku do Mentee i zajmuje lub zajmował formalnie wyższe stanowiska w organizacjach niż Mentee. W tej formule odbywały się dotychczasowe edycje Programu Mentoringowego Fundacji Liderek Biznesu.
Przykładowe cele takiego procesu mentoringu:
rozwój kompetencji przywódczych, objęcie nowej roli, świadome budowanie ścieżki kariery, zarządzanie zespołem, zarządzanie zmianą, wzmocnienie wizerunku w organizacji.

Rekrutacja Mentees – mentoring klasyczny

Do roli Mentee zapraszamy osoby:

• z wykształceniem wyższym, z minimum 7-letnim doświadczeniem zawodowym (od ukończenia studiów wyższych)
  • aspirujące do obejmowania stanowisk zarządczych oraz do bycia formalnym liderem w organizacji
  • chcące świadomie kształtować swój rozwój zawodowy i osobisty
  • gotowe do zdyscyplinowanej pracy nad celami uzgodnionymi z Mentorem
  • otwarte i gotowe na przyjmowanie konstruktywnych informacji zwrotnych.

Osoby zdecydowane na udział w Programie w roli Mentees prosimy o wypełnienie formularzy aplikacyjnych w poniższym linku (prosimy o przygotowanie CV – konieczne jest jego załączenie do aplikacji).

Wysłanie formularza aplikacyjnego jest zobowiązaniem do przystąpienia do programu w przypadku pozytywnego wyniku procesu kwalifikacji.

FORMULARZ APLIKACYJNY DLA MENTEE - MENTORING KLASYCZNY

Rekrutacja Mentorów – mentoring klasyczny

Do roli Mentora zapraszamy osoby:

• obejmujące stanowiska zarządcze w średnich i dużych organizacjach, posiadające udokumentowany dorobek zawodowy
  • chcące wesprzeć przyszłe pokolenie liderów poprzez dzielenie się własnym doświadczeniem i wiedzą
  • gotowe do pewnej dyscypliny i poświęcenia swojego czasu na sesje indywidualne z Mentees oraz warsztaty i spotkania w ramach Programu
  • zainteresowane metodycznym kształceniem swoich umiejętności mentorskich i nabyciem umiejętności świadomego dzielenia się wiedzą
  • poszukujące w swoim życiu zawodowym nowych wyzwań, innej perspektywy, świeżych doświadczeń
  • chcące poszerzać swoje kontakty biznesowe w gronie Mentorów i Mentees programu oraz w ramach Klubu Mentora Fundacji Liderek Biznesu.

Kandydatów do roli Mentorów prosimy o wypełnienie formularzy aplikacyjnych w poniższym linku (prosimy o przygotowanie C.V. – konieczne jest jego załączenie do aplikacji).

FORMULARZ APLIKACYJNY DLA MENTORÓW - MENTORING KLASYCZNY

Mentoring odwrócony to forma mentoringu, w której Mentor może mieć krótsze doświadczenie zawodowe od Mentee,  ale posiada dużą wiedzę w wybranym obszarze kompetencji specjalistycznych (eksperckich), zarządczych (zarządzanie unikalnymi projektami lub zespołami) lub miękkich (społecznych, komunikacyjnych).
Przykładowe cele procesu mentoringu odwróconego:
nowe technologie i ich wpływ na prowadzenie biznesu, komunikacja w mediach społecznościowych, wdrażanie innowacji, work life balance, zarządzanie wielopokoleniowe (zrozumienie motywacji i postaw młodszych pokoleń, budowanie zaangażowania), nowe sposoby dostępu do informacji.

Rekrutacja Mentees – mentoring odwrócony

Do roli Mentee w procesie mentoringu odwróconego zapraszamy osoby:

• z wykształceniem wyższym, z minimum 15-letnim doświadczeniem zawodowym(od ukończenia studiów wyższych)
  • zainteresowane uzupełnieniem wiedzy specjalistycznej, nabyciem wybranych kompetencji miękkich i/lub wzbogaceniem własnej perspektywy w rozmowie z młodszym wiekiem Mentorem
  • chcące poszerzać swoje kontakty biznesowe w gronie Mentorów i Mentees programu oraz w ramach Klubu Mentee Fundacji Liderek Biznesu
  • gotowe do zdyscyplinowanej pracy nad celami uzgodnionymi z Mentorem
  • otwarte i gotowe na przyjmowanie konstruktywnych informacji zwrotnych.

Osoby zdecydowane na udział w Programie w roli Mentee prosimy o wypełnienie formularzy aplikacyjnych w poniższym linku (prosimy o przygotowanie CV – konieczne jest jego załączenie do aplikacji).

FORMULARZ APLIKACYJNY DLA MENTEE - MENTORING ODWRÓCONY

Rekrutacja Mentorów – mentoring odwrócony

Do roli Mentora w procesie mentoringu odwróconego zapraszamy osoby:

• z min. ukończonym licencjatem i min. 2-letnim doświadczeniem zawodowym
  • posiadające dużą wiedzę w wybranym obszarze, z doświadczeniem w zarządzaniu unikalnymi projektami, wdrażania innowacji, wykorzystania nowych technologii itp.
  • chcące wesprzeć pokolenie starszych liderów w zmierzeniu się z wyzwaniami zawodowymi w realiach szybko zmieniającego się świata

Osoby zdecydowane na udział w Programie w roli Mentora w procesie mentoringu odwróconego prosimy o wypełnienie formularzy aplikacyjnych w poniższym linku (prosimy o przygotowanie CV – konieczne jest jego załączenie do aplikacji).

FORMULARZ APLIKACYJNY DLA MENTORÓW - MENTORING ODWRÓCONY

Potwierdzenie przyjęcia do Programu

Kluczowe przy wyborze uczestników programu jest dobranie spośród nich optymalnych par Mentor / Mentee w ten sposób, aby Mentor jak najlepiej mógł wesprzeć Mentee w obszarach wskazanych w formularzu aplikacyjnym. Bierzemy pod uwagę doświadczenie, profil zawodowy, branżę oraz wskazane przez obie strony obszary wsparcia.
Prosimy zatem o wyrozumiałość - nie możemy zagwarantować przyjęcia do Programu wszystkich kandydatów chętnych do udziału w roli Mentora lub Mentee.

Opiekunowie Merytoryczni Programu Mentoringowego 2019

Jadwiga Kuczkowska
Praktyk i certyfikowany doradca w zakresie rozwijania kadry menedżerskiej. Pracuje jako trener, coach, mentor i menedżer. Obok wieloletniej pracy w przemyśle ma duże doświadczenie w międzynarodowych firmach szkoleniowych i doradczych z obszaru HR. Od 20 lat prowadzi z sukcesem firmę PSI Polska – część globalnej grupy Glasford International®.  Największą satysfakcję sprawiają jej sukcesy odnoszone przez Klientów i fakt, że kończąc własny proces rozwojowy podnoszą sobie poprzeczkę jeszcze wyżej i jednocześnie mocno angażują się w rozwój podlegających im menedżerów.

Dr Marcin Capiga
Mentor, trener i coach z ponad dziesięcioletnim doświadczeniem pracy w biznesie. Dyrektor zarządzający firmy szkoleniowo-doradczej TRAINING TREE oraz wykładowca na Uniwersytecie Warszawskim oraz Wyższej Szkole Biznesu przy Politechnice Warszawskiej (MBA). Koordynował i realizował projekty dla topowych firm i organizacji. Autor książki „Motywacja przez wielkie M”, cyklicznie wydawanych Kalendarzy biznesowych, Motywacyjnych i Coachingowych oraz szeregu artykułów biznesowych. Opiekun merytoryczny Magazynu Coaching.

Zespół trenerów współpracujących

Piotr Ciacek
Badacz jakościowy, trener, negocjator i mentor.
Opiekun Merytoryczny Programu Mentoringowego 2018,

Agnieszka Bilińska
Executive Coach, Mentor,
Opiekun Merytoryczna Programu Mentoringowego edycja 2017,