Wspólne spotkanie Mentorów i Mentees 21 października 2019 r., VI. edycja Programu Mentoringowego

Mija już połowa szóstej edycji Programu Mentoringowego. Z tej okazji uczestnicy programu wzięli udział we wspólnym warsztacie. Najpierw była to sesja moderowana przez opiekunów merytorycznych – Jadwigę Kuczkowską i Marcina Capigę. Wystąpienia moderatorów były połączone z prezentacją wyników międzynarodowych badań analizujących elementy skutecznego stylu zarządzania, przeprowadzonych w latach 2017-2019 przez Gartner i Glasford International.

Celem badań było zdefiniowanie skutecznego stylu przywództwa. Okazało się, że jest nim typ connector, czyli lider, który tworzy pozytywne środowisko dla zespołu, gdzie główną wartością są relacje. Connector bardziej skupia się na budowaniu jakości relacji niż na ilości udzielanego feedbacku. Jeśli nie ma wystarczającego doświadczenia lub kompetencji, łączy swoich pracowników z właściwymi osobami, przy których będą mogli się dalej rozwijać.

Te wnioski potwierdzają doświadczenia gościa specjalnego – Magdaleny Nizik, Dyrektor Generalnej, Consolidated Precision Products Poland. Jej wystąpienie dotyczyło rozwoju wysoko wyspecjalizowanych zespołów technologicznych, produkcyjnych oraz wynikającej z tego konieczności transformacji modelu biznesowego z modelu opartego na procedurach do modelu opartego na relacjach.

Wystąpienie Filipa Dziurnikowskiego, Regional General Manager Triumph International dotyczyło skutecznego zarządzania zróżnicowanym zespołem wielokulturowym i wielopokoleniowym. Ten temat jest bez wątpienia wyzwaniem dla wszystkich uczestników naszego Programu Mentoringowego.

Szczegóły Programu Mentoringowego https://www.fundacjaliderekbiznesu.pl/pm/mentoring/