Mądrość zaczyna się od ciszy. O mentoringu
Piotr Ciacek, mentor, konsultant, Opiekun Merytoryczny Programu Mentoringowego Fundacji Liderek Biznesu edycja 2018, CEO w firmie Stibitz

„Mądrość zaczyna się od ciszy, następnie przychodzi słuchanie, później zapamiętywanie, jako czwarte - wprowadzenie w życie, a jako piąte - uczenie innych”.

Dla każdego przychodzi niekiedy moment, w którym ma dość „dobrych rad”. Mawia się „piekło jest wybrukowane dobrymi chęciami i radami”. A jednak cały czas sami udzielmy tzw. „dobrych rad”. Mentoring nie jest o udzielaniu dobrych rad, a o relacji szanujących się partnerów. O relacji Mistrz – Uczeń, w wyniku której obie strony czują się sobie potrzebne i w której obie strony się ubogacają.

Warunkami dobrego procesu mentoringowego są: Wolność – czyli świadome i dobrowolne pełnienie swojej roli (Mistrza i Ucznia), Otwartość – czyli gotowość do uczenia (kogoś i się), Uznanie – że mam się czego uczyć czyli, że mam swoje niedoskonałości.

Mentoring to harmonijna współpraca na trzech polach: Wiedza, Doświadczenie, Empatia.

Niekiedy tak bywa, że nie chcemy być mentorem. Nie widzimy siebie w tej roli. Wydaje nam się, że trzeba być doskonałym „starcem i mędrcem”, aby zostać mentorem. Tak nie jest. Często w trakcie swoich codziennych obowiązków każdy z was bywa mentorem. Chodzi o to, by robić to mądrze, świadomie. Aby wykorzystywać swoje prawdziwe atuty, które każdy z nas ma. Co Cię powstrzymuje przed świadomym mentoringiem?

Piotr jest Trenerem Wspierającym X edycję ProgramuMentoringowego Fundacji Liderek Biznesu, jak również pełni funkcję Konsultanta wiodącego i Trenera w Szkole Mentorów Biznesu i w firmie Stibitz.

Dołącz do X edycji Programu Mentoringowego Fundacji Liderek Biznesu w 2023r!
WSZECHSTRONNOŚĆ|ZAUFANIE|MOC

Jesteś MENTOREM i chcesz dołączyć do Programu?
Aplikuj

Jesteś MENTEE i chcesz dołączyć do Programu?
Aplikuj

Informacje dla FIRM

Dołącz do Szkoły Mentorów Biznesu!

Najbliższe warsztaty MENTOR Foundation

Najbliższe warsztaty MENTOR Practitioner