PL | EN

Konferencja RÓŻNORODNOŚĆ W BIZNESIE

Konferencja "Różnorodność w biznesie" organizowana 3 marca 2015 r. przez Fundację wspólnie z Giełdą Papierów Wartościowych była częścią światowych uroczystości "Ring the Bell for Gender Equality". Patronami konferencji było Ministerstwo Skarbu Państwa oraz Pracy i Polityki Społecznej.

Konferencja rozpoczęła się więc od uderzenia w giełdowy dzwon przez Ambasadora Szwecji Staffana Herrströma, Pełnomocnika ds. Równego Traktowania prof. Małgorzatę Fuszarę, Prezesa GPW Pawła Tamborskiego, Dyrektor Zarządzającą Morgan Stanley Alicję Kornasiewicz, Prezes Fundacji Liderek Biznesu Katarzynę Twarowską oraz Przedstawiciela UN Global Compact w Polsce Kamila Wyszkowskiego.

Głównym celem konferencji było przedstawienie wyników badania "Kobiety we władzach spółek giełdowych. Dlaczego nie ma zmiany?" opublikowanego przez Fundację. Katarzyna Twarowska prezentując raport stwierdziła, że polskiej gospodarki nie stać na niewykorzystywanie potencjału kobiet. Są większością społeczeństwa, ponad połowa ma wyższe wykształcenie, są zagłębiem talentów, mówiła.

Paweł Tamborski otwierając konferencję powiedział: "Cieszę się, że znaleźliśmy się w tym gronie, współorganizując konferencję poświęconą tematyce różnorodności w biznesie. Nie jesteśmy tylko i wyłącznie miejscem obrotu. Naszą rolę widzimy też w kreowaniu standardów postępowania. W dokumencie ”Dobre Praktyki Spółek Notowanych na GPW” wpisaliśmy rekomendacje dla spółek publicznych i ich akcjonariuszy dotyczące zapewnienia zrównoważonego udziału kobiet we władzach spółek. Kwestię równouprawnienia kobiet i mężczyzn w biznesie traktujemy także jako część odpowiedzialnego biznesu. Spółki, które przykładają wagę m.in. do tych kwestii mają szansę znaleźć się w stworzonym przez Giełdę prestiżowym indeksie spółek odpowiedzialnych – Respect Index", dodał.

Planowane zmiany w Dobrych Praktykach przedstawiła Agnieszka Gontarek, Dyrektor Działu Rynku Kasowego GPW. Spółki notowane na giełdzie powinny, powiedziała, zapewnić różnorodność swoich władz oraz, dodała, publikować w rocznych sprawozdaniach swoją politykę różnorodności. Prezes GPW Paweł Tamborski potwierdził, że zaproponowane w nowym zbiorze Dobrych Praktyk zapisy dotyczące publikacji przez spółki w raportach rocznych informacji na temat polityki różnorodności sformułowane są jako zasady szczegółowe, które będą objęte formułą  "zastosuj lub wytłumacz dlaczego nie stosujesz".

Prof. Małgorzata Fuszara polemizowała ze stwierdzeniami jakoby nie było wykwalifikowanych kobiet, które mogą pełnić najwyższe stanowiska w firmach. W 2014 roku, mówiła, spośród wszystkich osób, które zdały państwowy egzamin na członka rady nadzorczej 44,37% to kobiety. Proponowała też zwiększenie liczby członków zarządów czy rad nadzorczych, by zrobić miejsce dla kobiet. Działania rządu mające na celu równość w biznesie przedstawiła także Małgorzata Sarzalska, Dyrektor Departamentu Analiz Ekonomicznych i Prognoz w MPiPS.

Część panelowa konferencji, prowadzona przez Iwonę Kozerę, założycielkę Fundacji, była poszukiwaniem odpowiedzi dlaczego jest tak mało kobiet na najwyższych stanowiskach w spółkach publicznych i co należy zrobić, żeby to zmienić. Kamil Wyszkowski podkreślał, że Polska drepcze w miejscu, tymczasem ONZ coraz bardziej upomina się o równość w biznesie w krajach wysokorozwiniętych. Dorota Czarnota, Partner Zarządzający Russel Reynolds, przyznała, że jest przerażona sytuacją w Polsce. Na szczęście, dodała, jesteśmy w Unii Europejskiej, która wymusi zmiany. Alicja Kornasiewicz nie potrafiła zrozumieć, dlaczego polskie kobiety mają mieć gorsze warunki rozwoju zawodowego od ich europejskich koleżanek, a Paweł Graniewski, Doradca Prezesa GPW, wyraził nadzieję, że zagraniczni inwestorzy wymuszą zmiany na warszawskiej giełdzie. Oni patrzą na potencjał wzrostowy firm, a kobiety we władzach - mówił - zwiększają go. Z kolei Kozera podkreślała, że polskie spółki publiczne bez zróżnicowanych zarządów, w tym pod względem płci, po prostu nie będą konkurencyjne na globalnym rynku.

Wśród panelistów przeważało przekonanie, że przede wszystkim trzeba zmieniać świadomość decydentów. Czarnota proponowała, żeby wykreować modę na różnorodność. Jacek Szwajcowski, Prezes Zarządu Pelion Healthcare Group S.A. postulował promowanie różnorodności i wprowadzenie rekomendacji dotyczących parytetów. Zdaniem Wyszkowskiego polska administracja publiczna powinna zacząć rozmowę o twardych regulacjach wprowadzających obowiązkowe kwoty. Podobnego zdania była Kornasiewicz. Niestety, mówiła, nasza kultura jest taka, że jeśli coś nie jest obowiązkowe, to nie stosujemy tego.

Iwona Kozera podsumowując dyskusję zwróciła także uwagę na to, że tak słaba reprezentacja kobiet w zarządach i radach nadzorczych spółek giełdowych negatywnie wpływa na wizerunek Polski na świecie.

Pobierz materiały (PDF):

Kobiety we władzach spółek giełdowych w Polsce

Różnorodność organów spółek giełdowych

Projekt: Borek Design