Analiza transakcyjna w mentoringu. Kiedy mentee chce być dzieckiem

Webinar z cyklu 12 pułapek procesu mentoringowego
Piotr Ciacek, akredytowany na poziomie Senior Practitioner Mentor EMCC, partner zarządzający Stibitz, konsultant wiodący i trener Szkoły Mentorów Biznesu, superwizor. Dr Mirosława Straburzyńska, Psychoterapeutka, superwizorka PTP , ONLINE wtorek 25 października 2022, g. 18:00 - 19:30
149,00 zł
brutto

Cena netto: 121,14 zł
Produkt niedostępny

Webinar Analiza transakcyjna w mentoringu. Kiedy mentee chce być dzieckiem

Drugie spotkanie z czteroczęściowego cyklu 12 pułapek procesu mentoringowego

wtorek 25 października 2022, g. 18:00 - 19:30

Zapisz się tylko na ten webinar

Pułapka nadopiekuńczości jest podstawowym wyzwaniem dla mentorów o wysoce empatycznej naturze. Niedoświadczeni praktycy łatwo mogą stracić profesjonalny dystans i nieopatrznie wejść w rolę zbyt troskliwego rodzica. Niekiedy sami mentee szybko na ten układ się godzą lub nawet inicjują, wchodząc bardziej lub mniej świadomie w rolę „dziecka”, którym "rodzic" powinien się opiekować.

Im szybciej dostrzeżemy takie uwikłanie Mentee i Mentora tym szybciej unikniemy braku efektowności całego procesu czy wręcz toksycznej relacji, niespełnionych oczekiwań i nieporozumień.

Podczas tego spotkania wraz z moim gościem dr Mirosławą Straburzyńską zajmiemy się zagadnieniem "Analizy transakcyjnej w mentoringu"

• przyjrzymy się określeniu ról w procesie i opiszemy ich szczegółową specyfikę,
  • odpowiemy na pozornie banalne wydawałoby się pytanie: „kim jest mentor i kim jest mentee”,
  • wskażemy miejsca, w których należy zachować szczególną czujność,
  • podzielimy się sposobami oraz technikami optymalizującymi ustawianie relacji i ról w procesie,
  • przeanalizujemy studium przypadku i popracujemy wspólnie podczas superwizji.

Korzyści

• Pogłębienie samoświadomości w roli mentora,
  • Zyskanie nowych narzędzi do autorefleksji,
  • Udział w 4 eksperckich webinarach łączących najnowszy know-how dotyczący mentoringu, wymianę doświadczeń, case studies i praktykę,
  • Niepowtarzalna możliwość networkingu z praktykującymi, akredytowanymi mentorami z wieloletnim stażem i ekspertami z całej Polski,
  • Udział w webinariach jest punktowany i uznawany jako wkład w rozwój siebie przez EMCC, co przydaje sie do akredytacji,
  • Uczestnicy otrzymają certyfikaty potwierdzające udział w cyklu,
  • Przy zakupie całego cyklu webinarów uczestnicy otrzymają książkę autorstwa Piotra Ciacka pt. "12 dysfunkcji w procesie mentoringowym" gratis.

Dla kogo?

Do uczestnictwa zapraszamy nie tylko mentorów. Podobne wyzwania stoją przed wszystkimi osobami, które zajmują się procesami rozwojowymi lub pomocowymi oraz osobami odpowiedzialnymi za employer branding i wdrażanie programów mentoringowych w organizacjach. Zachęcamy do uczestnictwa:

• Mentorki i Mentorów
  • Coachinie i Coachów
  • Psycholożki i Psychologów
  • Psychoterapeutki i Psychoterapeutów
  • Osoby zarządzające działami HR
  • Key talent managerów i managerki
  • Przedsiębiorczynie i Przedsiębiorców, którzy wdrażają mentoring we własnych organizacjach

Agenda

Wierzymy, że uczymy się najlepiej poprzez praktykę, dlatego każde spotkanie będzie miało tryb warsztatowy.

• Wprowadzenie: 5 min
  • Case (w zależności od sytuacji będą 2 albo 3): 40 min
  • Superwizje przypadków:
  • Wnioski: 5 min
  • QA: 15 min

Warunki i szczegóły dot. udziału:

• Koszt udziału w całym cyklu to 488 zł brutto,
  • Koszt udziału w pojedynczym webinarze to 149 zł brutto,
  • Bezkosztowa rezygnacja z udziału w warsztacie możliwa jest najpóźniej na 14 dni przed terminem. Po tym terminie możliwy jest udział w warsztacie innej wskazanej osoby pod warunkiem poinformowania organizatora,
  • Nieobecność na webinarach nie jest podstawą do zwrotu opłaty,
  • Zakup udziału jest równoważny z akceptacją warunków uczestnictwa w webinarach,
  • Po mailowym potwierdzeniu przyjęcia zgłoszenia udziału, w kolejnym mailu otrzymają Państwo link z zaproszeniem na webinar online na platformie ZOOM.

Prowadzący:

Piotr CiacekAkredytacja EMCC EIA Senior Practitioner, ICF PCC, JMT

Właściciel i partner zarządzający firmy Stibitz. Certyfikowany i akredytowany coach , mentor i trener( EIA EMCC - Senior Practitioner, ICF PCC, John Maxwell Team). Współzałożyciel i wieloletni dyrektor, członek zarządu i rady nadzorczej SMG/KRC Poland (potem MillwardBrown, obecnie Kantar). Praktyk biznesu, twórca własnych programów szkoleniowych dla zarządów i wyższej kadry managerskiej. Jako jedyny w Polsce posiada międzynarodową akredytacje EQA EMCC na autorskie programy mentoringowe. Opiekun merytoryczny V edycji Programu Mentoringowego Fundacji Liderek Biznesu. Przeprowadził ponad 800 indywidualnych sesji coachingowych i mentoringowych oraz blisko 500 szkoleń z zakresu umiejętności miękkich.

Dr Mirosława Straburzyńskapsychoterapeutka, superwizorka z 30 letnim stażem zawodowym. Absolwentka Instytutu Profilaktyki Społecznej i Resocjalizacji Uniwersytetu Warszawskiego (dyplom 1980).

I specjalizacja - psychoterapeutka, specjalistka psychoterapii uzależnień, superwizorka zespołów terapeutycznych pracujących w obszarze uzależnień, superwizorka szkoleniowa
II specjalizacja - psychoterapeutka analityczna i analityczka grupowa.

Ukończone kursy i szkolenia zawodowe:
1. Specjalistyczne Szkolenie w dziedzinie uzależnień
2. Szkolenie organizowane przez Instytut Grupowej Analizy Rasztów (certyfikat analityka grupowego nr38 i certyfikat psychoterapeuty nr.41)
3. Podyplomowe szkolenie IGAR na superwizora i analityka szkoleniowego.
Autorka licznych opracowań, artykułów i programów z zakresu psychoterapii, których nadrzędną ideą jest integratywne podejście do wszelkiego rodzaju zaburzeń i problemów psychicznych, w tym uzależnień.