Mądrość i pasja
Stephen R. Covey, Wydawnictwo Rebis, Poznań 2016

Steven Covey, prekursor zmiany nawyków i efektywnego działania, odkrywa swoje intelektualne korzenie. Ta niewielka książka jest zbiorem najcelniejszych spostrzeżeń i refleksji jednego z najbardziej wpływowych ludzi Ameryki. Podzielona jest na 20 zasad, które kierują naszym życiem począwszy do odpowiedzialności poprzez spójność i zaufanie, a skończywszy na wizji. Każdą zasadę ilustruje wybór cytatów pochodzących z bogatej twórczości autora.

Młody Covey okazał się odpowiedzialnym synem i nie przejął rodzinnego biznesu hotelarskiego, bo wiedział, że nie poprowadzi go dobrze i nie będzie spełniony. Chciał być nauczycielem i skupić się na rozwijaniu ludzkiego potencjału. Skończył Uniwersytet Harvarda i założył globalną organizację szkoleniowo-edukacyjną z oddziałami w 147 krajach. On sam hołdował przede wszystkie zasadzie mówiącej, że związkach z ludźmi małe rzeczy stają się wielkimi. I wielokrotnie tego dowiódł.

« Powrót do listy książek