PL | EN

Śniadanie z Liderką - Hanną Godlewską-Majakowską, profesor nauk ekonomicznych, profesor Szkoły Głównej Handlowej
Opracowanie: Joanna Nowocień

Bohaterką śniadania była Hanna Godlewska-Majkowska, profesor nauk ekonomicznych, prorektor Szkoły Głównej Handlowej. Spotkanie zdominował temat kobiecego przywództwa i konieczność ciągłego rozwoju. Dla prof. Majkowskiej-Godlewskiej rozwój to głęboka potrzeba, która definiuje jej sposób myślenia i działania. Kiedy została prorektorem uznała, że dotychczasowe doświadczenia związane z zarządzaniem zespołami badawczymi mogą być niewystarczające. Dlatego zdecydowała się na udział w Programie Mentoringowym naszej fundacji.

Pomoc mentora była dla niej wsparciem w odnalezieniu się w nowej roli zawodowej. Jak przyznała – nie było jej łatwo wejść w rolę mentee, ale po zakończeniu programu stała się zwolenniczką słuchania. „Jeśli zamkniemy swój umysł na innych, to więcej wiedzy w nim nie będzie,” powiedziała. Słuchanie to przecież podstawa empatycznej komunikacji i budowania relacji w zespołach, a kobiety – jej zdaniem – mają naturalnie większą empatię. Dlatego doskonale sprawdzają się w zarządzaniu projektowym, gdzie nie trzeba walczyć o władzę, pokazywać kto jest silniejszy, za to trzeba zadbać o wykonanie zadania, komfort pracy i rozwój członków zespołu. Taki typ zarządzania jest coraz powszechniejszy, zwłaszcza że oczekuje go młode pokolenie pracowników.

Niepokoi ją natomiast wypieranie kobiet z rynku pracy np. przez wcześniejszy wiek emerytalny. Sama nie zamierza odchodzić na emeryturę, trzy lata temu zainicjowała Forum Kobiet oraz program mentoringowy na SGH. Jest też długoletnią opiekunką Studenckiego Koła Naukowego Przedsiębiorczości i Analiz Regionalnych. Podkreśla, że dba też o czas dla siebie i odpoczynek – codzienne spacery z mężem i weekendowe spotkania z wnuczką. Otacza się tym, co daje jej radość, stawia na autentyczność i emocje.