Fundacja Liderek Biznesu na Kongresie IMPACT 22

12 Maja zakończył się jeden z największych i najbardziej prestiżowych kongresów gospodarczych IMPACT'22, na którym pojawiło się tysiące gości oraz aż 451 prelegentów. Podczas wydarzenia, na 6 scenach zaprezentowali się czołowi przedstawiciele biznesu z całego świata, jak również naukowcy politycy oraz sportowcy.
Mieliśmy przyjemność spotkać się z takimi osobistościami jak Yuval Noah Harari – światowej sławy pisarz, historyk, profesor, Dan Ram – wybitny mówca i moderator tegorocznej edycji IMPACT'22, Carl Bidlt – były premier Szwecji, prof. Erin Meyer z INSEAD Business School w Paryżu oraz premier Mateusz Morawiecki.
Na kongresie pojawili się również najwyższej klasy sportowcy tacy jak Anita Włodarczyk i Robert Kubica. Taka różnorodność branż świetnie pozwoliła poszerzyć perspektywę omawianych zagadnień oraz pokazać ich wielowymiarowość nie ograniczając się tylko do tematyki biznesowej.

11 Maja - pierwszego dnia kongresu, Prezeska Zarządu Fundacji Liderek Biznesu, Partnerka oraz Liderka Zespołu ds. MSSF w EY PolskaAnna Sirocka wzięła udział w panelu dyskusyjnym pod tytułem Sztuka Przywództwa, którego organizatorem był Dziennik Gazeta Prawna oraz Top Employers Institute.
Prezeska Fundacji Liderek Biznesu Anna Sirocka oraz współpaneliści - Hanna Ziarkowska – zarządzająca centrum logistycznym Amazon oraz dr hab. Marcin Gołembski z Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, rozważali czym tak naprawdę jest autentyczne przywództwo oraz dlaczego ma faktycznie tak duże znaczenie w dzisiejszym świecie. Odpowiadając na pytania prowadzącego - Sebastiana Stodolaka, dziennikarza Dziennika Gazety Prawnej, paneliści wielokrotnie odwoływali się do aktualnych wydarzeń, znanych nam postaci czy też sytuacji z własnego środowiska pracy. Świetnie pokazali jaką przywództwo może być uniwersalną i istotną, w każdej dziedzinie życia, cechą. Wielokrotnie przywołując człowieka stawianego ostatnio za wzór przywódcy - Prezydenta Ukrainy Wołodymira Zełeńskiego, paneliści zaprezentowali jak bardzo mogą być decydujące w kluczowych momentach i jak ogromną mogą zrobić różnicę zdolności przywódcze.

Podczas tak ważnej dyskusji o przywództwie nie mogło oczywiście zabraknąć wątku różnorodności w biznesie.
Prezeska Fundacji Liderek Biznesu Ania Sirocka z perspektywy liderki przedstawiła jak niezwykle istotnym czynnikiem, w działaniu nie tylko organizacji, ale praktycznie każdej społeczności, jest różnorodność. Zaznaczyła również wagę współpracy, tak ważnej szczególnie w dzisiejszych w skomplikowanych i nieprzewidywalnych czasach, kiedy znalezienie odpowiedniego rozwiązania może leżeć poza zasięgiem jednej, działającej samodzielnie osoby.