PL | EN

15. Śniadanie z Liderką - Ewa Voelkel-Krokowicz - Prezes Concordia Design. Otwarcie oddziału Fundacji w Poznaniu.

Otwarcie oddziału Fundacji w Poznaniu

15 czerwca 2015 r. Fundacja otworzyła swój pierwszy oddział - w Poznaniu.

Cieszę się, że możemy mieć swój pierwszy, pozawarszawski oddział właśnie w Poznaniu, powiedziała Iwona Kozera, Fundatorka oraz Partner EY, Lider Grupy Rynków Finansowych w Regionie Europy Centralnej i Południowej, mieście przedsiębiorczych i aktywnie działających kobiet.

Pracami Fundacji w Poznaniu kierować będą: Joanna Schmidt, Kanclerz Collegium Da Vinci, Anna Towcik, Dyrektor Finansowa Saint Gobain, oraz Monika Pietrzak, Menedżer w firmie Kinnarps.

Katarzyna Twarowska, prezes Fundacji Liderek Biznesu oraz Dyrektor Zarządzająca ProfiLab przedstawiła zaproszonym gościom najważniejsze cele i aktywności Fundacji. Naszą misją jest budowanie partnerstwa w biznesie, mówiła, dzielenie się doświadczeniem oraz rozwój kompetencji przywódczych kobiet - powiedziała.

Poznański oddział planuje jak najszybsze uruchomienie programu mentoringowego. Joanna Schmidt mówiła, że mentoring, także dla mentorów, jest kolejnym etapem rozwoju, w którym motywuje się nie tylko siebie, ale także inne kobiety. Poza tym, wzorem Warszawy, w Poznaniu będą się odbywać regularne spotkania z liderkami.

Otwarcie oddziału było połączone ze spotkaniem z liderką - Ewą Voelkel. Opowiadała o historii jej przedsięwzięcia, czyli Concordia Design. Początkowo nie chciała mieć nic do czynienia z biznesem, ale w końcu zaczęła pracę w firmie stworzonej przez jej ojca, Piotra Voelkel, czyli Vox. To tam zaczęła się jej przygoda z designem, kiedy opracowywała, razem z naukowcami, dziecięce meble. Nie były sukcesem rynkowym, przyznała, ale dostały wiele nagród.

Concordia Design to już w pełni jej dziecko. Po nabyciu budynku starej drukarni dostała dofinansowanie Urzędu Marszałkowskiego na jego rewitalizację. Chciała stworzyć centrum designu oraz pracownie i biura dla artystów. Cofnięcie dofinansowania sprawiło, że musiała zmienić strategię tak, by budynek mógł na siebie zarabiać. Od początku jednak robiliśmy wszystko, opowiadała Ewa Voelkel, byśmy stali się częścią Jeżyc, czyli dzielnicy, w której się mieścimy. Dlatego Concordia Design organizuje otwarte festiwale tkanin, designu i kreatywności oraz warsztaty dla dorosłych i dzieci.

Moim sukcesem, mówiła Ewa Voelkel jest zebranie pracującej ze mną grupy osób mających większe doświadczenie ode mnie, a mimo to liczących się z moim zdaniem. Przyznała jednak, że ceną za aktywne życie zawodowe był ograniczony czas, jak spędzała ze swoją rodziną, w tym z trójką synów.

Projekt: Borek Design

Realizacja: Internet Age