Spotkanie online z cyklu: "Kobiety na Rynkach Finansowych", spotkanie z Bożeną Graczyk, Wiceprezes Zarządu, ING Bank Śląski

25 maja br. odbyło się kolejne spotkanie z cyklu "Kobiety na Rynkach Finansowych", tym razem po raz pierwszy w formule webinaru. Gościem specjalnym wydarzenia pt. "Zmiany przyjdą na pewno, lecz nie wtedy, kiedy się na nie czeka", była Bożena Graczyk, Wiceprezes Zarządu, ING Bank Śląski S.A.

Inspirujące spotkanie z serii #KobietyNaRynkachFinansowych poprowadziły Iwona Kozera, Fundator Fundacji Liderek Biznesu, i Monika Jezierska, Associate Partner w Dziale Zarządzania Ryzykiem Finansowym EY. W czasie spotkania rozmawialiśmy o szeroko pojętej „zmianie.” Prezes Bożena Graczyk wskazywała co i kto przekonał ją do zmiany miejsca pracy po 20 latach. Pani Prezes wskazała, że kluczowe dla niej w zarządzaniu są partnerstwo, współpraca i brak hierarchiczności. Sposób zarządzania w Pionie Finansów jest spójny z wartościami Grupy ING i bardzo mocno promowany w ramach tzw. „Orange code” Grupy. Ponieważ ING bardzo mocno stawia na różnorodność swoich zespołów, została również poruszona kwestia tego, jakie są zalety pracy w różnorodnych zespołach.

W drugim bloku tematycznym pt. „Wartości w zarządzaniu, w tym rola mentora”, pani Bożena Graczyk nawiązała do tego, iż mentoring jest procesem twórczym, dzięki któremu w wyniku wzajemnej inspiracji i wymiany wzrasta zarówno mentee jak i mentor. Pani Prezes podkreślała istotność mentoringu dla niej samej.

Nie mogliśmy także nie poruszyć tematów związanych z „wpływem COVID 19 na sektor bankowy”. CFO ING Banku wskazała na istotną niepewność w sektorze, a także wielość składowych (poziom ryzyka kredytowego, polityka monetarna), które będą miały wpływ na przyszłe zyski banków. Wskazała, że dzięki transformacji cyfrowej mamy możliwość szybszego dostosowywania się do zmian i nowych ryzyk. Odnosząc się do wyzwań nowej rzeczywistości biznesowej wskazała, iż od liderów organizacji wymagana jest duża empatia, a także postawienie na bezpośrednią komunikację z Zespołem i pracownikami.

Fundacja Liderek Biznesu prowadzi cykl webinarów merytorycznych, min.: #LiderkawZmianie, #LiderwZmianie, #EkspertFundacji, KobietyNaRynakachFinanansowych  < zapraszamy do skorzystania TUTAJ >

Pozostańmy w kontakcie - już wkrótce kolejne webinary Fundacji Liderek Biznesu.
Do zobaczenia online!