Spotkanie "Kobiety na rynkach finansowych", 19 października 2018 r.

W piątek 19 października 2018 odbyło się kolejne spotkanie klubu networkingowego „Kobiety na rynkach finansowych”, którego gospodyniami były Iwona Kozera, Fundatorka Fundacji Liderek Biznesu i Monika Jezierska, Associate Partner w Dziale Zarządzania Ryzykiem Finansowym EY. Gościem specjalnym wieczoru był pan Przemysław Gdański, Prezes Banku BGŻ BNP Paribas. Dlaczego nie ma kobiet na banknotach – czyli temat nietuzinkowej kampanii wizerunkowej Banku BGŻ BNP Paribas dał impuls żywej dyskusji, dlaczego nie ma kobiet….w zarządach.

Oczywiście jest to pytanie, na które nie ma jednej prostej odpowiedzi. Potrzebna jest zmiana świadomości zarówno w edukacji i biznesie, jaki i zmiana świadomości społecznej. Wszędzie jednak potrzebujemy dobrych przykładów pokazujących, że wszyscy mamy takie same możliwości i kobiety mają takie same predyspozycje i zdolności do pełnienia ról zarządczych jak mężczyźni, potrafią  generować wartość zarówno w kontekście wyników finansowych, jak i w kontekście tworzenia kultury organizacyjnej: otwartej, innowacyjnej, różnorodnej. Jak pokazuje rynek usług finansowych, takich kobiet nie brakuje, jednak ciągle do szczebla zarządów docierają nieliczne. Jeśli trafią na szczyt, otoczone są wyłącznie mężczyznami. Tymczasem, aby uzyskać zmianę w sposobie myślenia i działania, faktycznie osiągnąć korzyści płynące z różnorodności płci, udział kobiet powinien być zdecydowanie większy. Firmy, które są zarządzane przez kobiety, mają lepsze wyniki finansowe niż te, którymi zarządzają mężczyźni. Ten twardy fakt okazuje się jednak niewystarczający do rozbicia szklanego sufitu. Jedną z dróg do przyspieszenia zmian jest wprowadzenie odgórnego parytetu, co sprawdziło się w wielu krajach, np. w Szwecji. Istnieje też szereg innych instrumentów pozwalających zwiększyć różnorodność. W przypadku spółek giełdowych mogą to być dobrowolnie przyjmowane Dobre Praktyki lub zastosowanie kwot udziału niedoreprezentowanej płci w organach spółek. Bez względu jednak na drogę, którą będziemy podążać na naszym rynku, w procesie tych zmian konieczne jest wsparcie mężczyzn. Niezwykle cieszy nas dlatego wola pana Prezesa Gdańskiego do wspierania działań naszej Fundacji i orędowanie za partnerstwem kobiet i mężczyzn w biznesie.

W drugiej części spotkania pani Ewa Szejner, autorka książki „Negocjuj, kobieto”, wprowadziła nas w arkana sztuki negocjacji. Wymowny tytuł książki sugeruje, że jest to dla nas kobiet obszar do rozwoju. Kiedy negocjujemy w imieniu swojego pracodawcy, nasze nieświadome i świadome przekonania nie przeszkadzają nam w prowadzeniu rozmów. Niestety stają się ogromnym obciążeniem w przypadku negocjowania swoich umów o pracę czy podwyżek. Linda Babcock, autorka książki „Women don’t ask”, przeprowadziła szereg badań dotyczących podejścia kobiet do negocjowania. Okazało się, że - w odróżnieniu od mężczyzn - kobiety przyjmując pierwszą pracę od razu akceptują zaproponowaną pensję. W efekcie, aby w ciągu całej pracy zawodowej uzyskać taki sam poziom dochodów co ich koledzy, muszą pracować o 8 lat dłużej. Warto się zatem przyjrzeć naszym przekonaniom o pieniądzach i o tym, jak je negocjować. Książka pani Ewy Szejner będzie tu bardzo pomocna. Dziękujemy naszym gościom i uczestnikom za spotkanie.