Spotkanie z cyklu "Liderki w Zdrowiu"

15 lutego 2018 r. odbyło się kolejne spotkanie z cyklu „Liderki w Zdrowiu”.Oficjalne rozpoczęcie nastąpiło po przywitaniu uczestniczek przez Iwonę Kozerę, Fundatorkę Fundacji Liderek Biznesu, Agnieszkę Maciejewską, Prezes Fundacji Liderek Biznesu oraz Magdalenę Nowicką, Managera EY.

Pierwsza część spotkania została poprowadzona przez Jakuba Szulca - Dyrektora EY, Lidera sektora Ochrony Zdrowia w EY Polska, który opowiedział o zmianach regulacyjnych, jakie zaszły wraz z wejściem w życie ustawy o sieci szpitali, czyli o nowelizacji w świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych. Przedstawił również zalety i wady finansowania ryczałtowego, omawiając przy tym bieżącą sytuację polskich szpitali i ich potencjalnej gotowości na zmiany. Poruszył też temat protestów personelu medycznego oraz ich wpływu na kształtowanie finansów szpitala w sieci.

Następna część dotyczyła generacji Millenialsów i różnych stylów zachowania Polaków w pracy. Romeo Grzębowski, Prezes Zarządu Extended Disc Polska, wskazał różnice międzypokoleniowe oraz modele typu osobowości DISC w miejscach pracy. Wspomniał też o znanej akcji #jobforDavid dotyczącej kreatywnego szukania pracy w marketingu przez Dawida, reprezentanta Millenialsów.

Spotkaniu towarzyszyła ożywiona dyskusja, która obejmowała zarówno kwestie związane z sytuacją szpitali, finansowania ochrony zdrowia i kompetencji kadr medycznych jak i doświadczenia Pań z pracy z przedstawicielami młodego pokolenia.

Na sam koniec grupa dyskutowała nad propozycjami tematów na przyszłe spotkania z cyklu.