PL | EN

Śniadanie podczas 28. Forum Ekonomicznego w Krynicy

Założycielka Fundacji Liderek Biznesu i Partner EY Iwona Kozera oraz Elizabeth Krahulecz, Dyrektor Działu Polityki Publicznej w regionie EMEIA, EY, były współgospodarzami, razem z Forum Węgierskich Liderów Biznesowych, śniadania poświęconego wzrostowi sprzyjającemu włączeniu społecznemu. Celem była dyskusja o roli liderów biznesowych w kreowaniu zrównoważonego wzrostu, który przynosi wartość wszystkim interesariuszom: pracownikom, udziałowcom i społeczeństwu.

Wiele osób ma poczucie, że globalizacja i rewolucja technologiczna pozostawiają ich na bocznym torze. Dlatego rządy oraz biznes powinny stworzyć strategie, programy i polityki dające wszystkim możliwość uczestnictwa w rozwoju. Współpraca, innowacyjność i przyszłościowe myślenie są kluczem takich strategii. Rządy powinny wdrażać polityki sprzyjające wzrostowi, a biznes powinien tworzyć nowe miejsca pracy oraz inwestować w innowacje.

Iwona Kozera, jako współprowadząca śniadanie, przypomniała, czym jest wzrost sprzyjający włączeniu społecznemu. Zgodnie z definicją UNDP jest to model biznesu, który włącza w swój łańcuch wartości osoby o niskich dochodach – jako klientów, producentów, dostawców lub pracowników.

Podstawą jest myślenie długoterminowe, tymczasem, mówiła Iwona Kozera, obserwujemy, że firmy koncentrują się wyłącznie na krótkoterminowych celach. W EY nazywamy to "fenomenem krótkoterminowości", dodała, który niszczy konkurencyjność przedsiębiorstw, zwiększa ryzyko i zmniejsza długoterminowy potencjał gospodarczy państw.

Dlatego EY oraz Koalicja na rzecz Kapitalizmu Włączającego Społeczeństwo rozpoczęli współpracę z 33 firmami, których aktywa w sumie wynoszą 27 bilionów USD, by stworzyć lepsze mierniki długoterminowego tworzenia wartości.

Zdaniem Iwony Kozery nie ma wzrostu sprzyjającego włączeniu społecznemu bez zwiększenia udziału kobiet w życiu gospodarczym, nie tylko na najniższym, ale przede wszystkim na najwyższym poziomie. Włączanie społeczne dzieje się nie tylko na zewnątrz firm, mówiła, ale także, a może przede wszystkim, wewnątrz organizacji.

Global Gender Gap, raport przygotowywany przez Światowe Forum Ekonomiczne w Davos, pokazuje, jak wygląda uczestnictwo kobiet w życiu gospodarczym. Polska – przypominała Kozera – w 2017 roku znalazła się na 55. miejscu. Rok wcześniej była na 58. Mamy niewielki postęp, dodała, ale jeśli chodzi o różnice w wynagrodzeniach to jesteśmy na 102. miejscu. To pokazuje, jak dużo jeszcze trzeba zrobić, zanim zaczniemy mówić o włączaniu społeczeństwa, w tym jego większej części, czyli kobiet.

Na zakończenie śniadania wszyscy uczestnicy podjęli zobowiązanie do wdrażania strategii na rzecz zrównoważonego i włączającego społeczeństwo wzrostu.

Projekt: Borek Design

Realizacja: Internet Age