PL | EN

Wdrożenia mentoringu w organizacjach

Jesteśmy przekonani, że mentoring jest znakomitym narzędziem do wspierania rozwoju talentów, wykorzystania różnorodności oraz do stymulowania wszechstronnego rozwoju zawodowego i osobistego. Mentoring to coraz bardziej doceniana metoda rozwoju, po którą sięgają dojrzałe organizacje biznesowe.

Nasze doświadczenia pokazują, że w procesie mentoringu Mentee doświadcza inspiracji, wsparcia, budowania świadomości i poczucia odpowiedzialności za własny rozwój, Mentor zaś czerpie satysfakcję z faktu wspierania pokolenia przyszłych liderów, ma możliwość konfrontacji swojego sposobu myślenia z podejściem i sposobem myślenia młodszych wiekiem lub stażem kolegów. Proces mentoringowy jest dla Mentora również okazją do zatrzymania się i samorefleksji.

Dla organizacji wdrażającej program mentoringu wewnętrznego korzyści z jego wdrożenia to:

• możliwość wykorzystywania wiedzy i doświadczenia liderów, w tym przekazywanie specyficznego know how|
  • i najważniejszych aspektów kultury organizacyjnej
  • możliwość lepszego przygotowania następców na ważne stanowiska
  • ograniczenie kosztów związanych z korzystaniem ze szkoleń
  • zwiększenie motywacji pracowników – skierowanie do Programu Mentoringowego jest dla nich ważnym dowodem uznania i zaufania
  • zapewnienie utalentowanym pracownikom możliwości inspiracji oraz wykorzystania doświadczeń biznesowych
    i życiowych liderów, którzy odnieśli sukces w organizacji.

Jesteśmy gotowi do przeprowadzenia całości wdrożenia programu mentoringu wewnętrznego, to znaczy:

• Analiza potrzeb i kultury organizacyjnej
  • Indywidualna diagnostyka Mentorów i Mentees (metodyka i narzędzia do uzgodnienia, możliwe różne opcje)
  • Wsparcie w wyborze Mentees i Mentorów oraz przy doborze w pary
  • Przeprowadzenie sesji startowych dla par
  • Warsztaty w trakcie programu
  • Nadzór merytoryczny oraz bieżące wsparcie uczestników programu poprzez superwizje i hotline dla wszystkich uczestników procesu
  • Podsumowanie efektów programu w formie warsztatowej.

W zależności od potrzeb możemy również pomóc w przygotowaniu komunikacji do uczestników programu oraz uroczystych spotkań otwierających i zamykających program, w formule dostosowanej do kultury organizacji.

Możemy również wspomóc Państwa w wybranych zakresach czy etapach wdrożenia.

Zaproponowane rozwiązania opierają się na zdobytym przez nas i naszych konsultantów długoletnim praktycznym doświadczeniu w przeprowadzaniu programów mentoringowych dla liderów światowych firm i organizacji.

Zapraszam serdecznie do kontaktu!

Elżbieta Różycka-Szymanko
Menedżer Zarządzający