Work, life, balance & vacation. Workation - szanse i wyzwania dla pracowników i pracodawców.

Za nami ostatnie spotkanie przed wakacyjną przerwą Grupy HR4Diversity, organizowane przez Fundację Liderek Biznesu. Głównym tematem spotkania było workation, czyli połączenie pracy zdalnej i wakacji. Uczestnicy spotkania mieli okazję wziąć udział w inspirującej debacie i nawiązać wartościowe kontakty na tarasie warszawskiego Hotelu NYX. Bardzo serdecznie dziękujemy wszystkim obecnym ekspertkom biorącym udział w panelu:

Joannie Cur, specjalistce od prawa pracy
Agnieszce Maciejewskiej, Członkini Zarządu Fundacja Liderek Biznesu i Dyrektorce People & Culture w TVN Warner Bros. Discovery
Agatcie Rybarskiej, dwukrotnie akredytowanej Mentorce Biznesowej,
Joannie Topolskiej, HR Dyrektorka OBI Group Holding.

oraz prowadzącej: Magdzie Gerze-Pikulskiej, HR Senior Directorce, mentorce biznesowej.

Podczas spotkania omawiano różne aspekty workation i rozważano kwestie sprawiedliwości i transparentności w zespołach. Wskazano na konieczność przygotowania odpowiedniej komunikacji, transferu wiedzy i stworzenia przemyślanej oferty dla pracowników, tak aby każdy czuł się uwzględniony i zaangażowany.

Ważnym tematem poruszanym podczas spotkania była również informacja zwrotna w kontekście pracy zdalnej i hybrydowej. Badania pokazują, że choć tego rodzaju praca jest coraz lepiej oceniana, pracownicy wciąż odczuwają braki w obszarze informacji zwrotnej. Dlatego zwrócono uwagę na konieczność świadczenia regularnego feedbacku i budowania otwartej komunikacji w zespołach.

Kolejnym istotnym aspektem omówionym podczas spotkania były podstawowe kwestie techniczne związane z workation. Uczestnicy podkreślili znaczenie zapewnienia bezpiecznego dostępu do sieci i wydzielonego miejsca pracy podczas pracy zdalnej, w tym również podczas workation. Stworzenie odpowiednich warunków technicznych jest niezbędne dla efektywnego wykonywania obowiązków.

W trakcie dyskusji podkreślono także ważność zaufania w zespołach. Liderzy powinni mieć wypracowane sposoby rozliczania pracy zespołu, ale podstawą jest wzajemne zaufanie i empatia. W budowaniu dobrych relacji w pracy kluczowe jest wzajemne zaufanie.

Edukacja okazała się kolejnym ważnym tematem podczas spotkania. Paneliści podkreślili, że ciągły proces edukacji liderów i pracowników jest nieodzowny w kontekście nowych modeli pracy, takich jak workation. Edukacja powinna obejmować zaangażowanie w wykonywanie obowiązków, odpowiedzialność i dyscyplinę zarówno w trybie stacjonarnym, jak i zdalnym lub hybrydowym.

Fundacja Liderek Biznesu dziękuje wszystkim gościom, panelistkom i prowadzącej za udział w inspirującej debacie. Spotkanie dostarczyło cennych wniosków i otworzyło perspektywę budowania zaufania, sprawiedliwości i zrozumienia w zespołach.