5. Śniadanie z Liderką - Beata Osiecka, Prezes Zarządu, Kinnarps

Gospodynią wrześniowego Spotkania z Liderką była Beata Osiecka, Prezes Zarządu Kinnarps Polska oraz Członek Zarządu Fundacji Liderek Biznesu. Rozmawialiśmy o nowoczesnej przestrzeni w pracy: jak zmieniają się nasze potrzeby oraz nawyki w biurach i jak w konsekwencji zmienia się definicja przestrzeni biurowej jako środowiska pracy.

Katarzyna Twarowska, Prezes Zarządu Fundacji Liderek Biznesu oraz Dyrektor w dziale audytu w EY i Lider na Rynku Nieruchomości na Europę Centralną i Południowo - Wschodnią, postawiła pytanie "Kim jest współczesny lider zmiany". Beata Osiecka nie miała wątpliwości, że jest to osoba, która nie tylko przeprowadza organizacje przez zmiany, ale sama je wymyśla i jest innowatorem.

Dyskutując o nowoczesnej przestrzeni w pracy zastanawialiśmy się czy definicja miejsca pracy, jaką znamy sprzed kilkunastu lat, wciąż obowiązuje. Dziś pracujemy niemal wszędzie i szybciej niż kiedyś. W różnych miejscach i sytuacjach: w domu, w samochodzie, na spotkaniu, w samolocie. Biuro jest często tylko jednym z przystanków, wyłącznie miejscem spotkań z członkami zespołu. Czy w związku z tym większość pracowników potrzebuje tradycyjnych biurek? Nowoczesne przestrzenie biurowe powinny uwzględniac dynamicznie zmieniające się środowisko pracy.

Beata Osiecka zauważyła, że coraz więcej firm w Polsce rozumie, że dobrze zaprojektowane i urządzone biura to ważne narzędzia do budowania zintegrowanych, zmotywowanych i efektywnych zespołów. A także do dobrej wymiany informacji oraz harmonijnej atmosfery pracy.

Karina Kreja – Associate Director, Workplace Consultancy Leader CBRE opowiadała o trendach i zmianach w przestrzeni pracy. W Polsce funkcjonują trzy główne typy aranżacji powierzchni biurowych. Pierwszy to tradycyjny, nazywany komórkowym, w którym funkcjonuje podział na pokoje i gabinety. Drugi to open space, gdzie większość pracowników ma przypisane do siebie stanowiska pracy. Typ trzeci to tzw. activity-based working space - czyli uwzględniający coraz większą mobilność pracowników i calych zespołów. Ten model jest dopiero wprowadzany w życie w wybranych firmach. Jego zalety to przede wszystkim: demokratyzacja środowiska pracy, naturalne spłaszczanie hierarchii organizacyjnej oraz atmosfera sprzyjająca szybkiej nauce pożądanych przez daną organizację postaw młodych pracowników, pracujących w bezpośredniej bliskości kadry zarządczej najwyższego szczebla.