2. Śniadanie z Liderką - Krystyna Boczkowska, Prezes Zarzadu, Robert BOSCH

Drugie śniadanie z cyklu Spotkań z Liderką odbyło się 3 kwietnia 2014 roku w polskim oddziale korporacji Bosch. Członkinie i entuzjastki Fundacji Liderek Biznesu zaprosiła prezes zarządu firmy Krystyna Boczkowska, jedna z najbardziej wpływowych kobiet polskiego biznesu. Powołując się na przykłady w swojej karierze Pani Krystyna podpowiadała uczestniczkom spotkania, jak przetrwać w męskim świecie biznesu budując partnerstwo i nie tracąc swojej kobiecości. Opowiedziała, jak przebiegała jej transformacja i droga do sukcesu.

Krystyna Boczkowska jest inżynierem z wykształcenia, ukończyła Wydział Mechaniki Precyzyjnej Politechniki Warszawskiej, a karierę zawodową rozpoczęła w Zakładach Radiowych im. Marcina Kasprzaka. Pracowała w centrali handlu zagranicznego Labimex i amerykańskiej firmie Perkin Elmer. Ponad dwadzieścia lat temu wprowadziła firmę Bosch na polski rynek, a od ośmiu lat jest jej prezesem.

Pani Krystyna wyznała, że największymi autorytetami byli jej dwaj szefowie, umiejący zauważyć i doceniać jej mocne strony. Sprowokowała dyskusję, podczas której uczestniczki spotkania przyznały, że kobiety nie wspierają się w karierze, instynktownie promują mężczyzn, często pracując na sukces swoich zwierzchników, a nie na własny. Między innymi z tego powodu rzadko awansują.

Rada Krystyny Boczkowskiej to korzystać z kobiecości, dostrzegać i promować swoje mocne strony. Sygnalizować, że chce się robić karierę, artykułować potrzeby rozwoju zawodowego. I nie przesadzać z ilością pracy - odpuścić perfekcję, wyjść z firmy, znaleźć pasję i zarażać nią innych, uprawiać sport.

Członkinie zarządu Fundacji Liderek Biznesu zaprosiły uczestniczki spotkania - a przybyło na nie ponad 40 pań - do dzielenia się refleksjami na temat problemów kobiet pragnących robić karierę. Rezultaty znajdą odzwierciedlenie w programie merytorycznym FLB i w publikacjach z nim związanych.