Przygotuj się na kryzys - 3 sposoby, dzięki którym zadbasz o siebie.
Agnieszka Bilińska, mentorka, executive coach, trenerka biznesu, CEO w firmie doradczej Trusted UP.

Od pewnego czasu media zapowiadają nadchodzący nieuchronnie kryzys gospodarczy. Zakładając, że może być to całkiem prawdopodobny czekający nas scenariusz warto zastanowić się w jaki sposób jak najlepiej można się do niego przygotować.

Miałam szczęście mieć kilku mentorów biznesowych w moim życiu. Wszyscy z nich zawsze mi powtarzali „Najlepsza inwestycja do inwestycja w siebie, we własną wiedzę i rozwój. Wiedza to jest coś, czego nikt ci nie zabierze”.

Jakże aktualne są te słowa dzisiaj:) Zadbanie o siebie i inwestycja we własny rozwój mogą być dobrym scenariuszem, jak przetrwać nadchodzący kryzys.

1. Zainwestuj w siebie

Zdobądź nową wiedzę i doświadczenie, które przygotują ciebie na różne scenariusze nieprzewidywalnego dzisiaj rynku pracy. Ostatni raport Światowego Forum Ekonomicznego mówi o tym, jak ważna jest otwartość na nową wiedzę oraz umiejętność elastyczności w rozwijaniu swoich kompetencji po to, aby były naszym sprzymierzeńcem przy ewentualnym przekwalifikowaniu się. Jeżeli nie zdobywamy nowej wiedzy i kompetencji, to tak naprawdę zostajemy z tyłu.

2. Zadbaj o kilka źródeł przychodu

W swojej książce „Miss Independent” Nicole Lapin sugeruje, aby poświęcić więcej uwagi edukacji finansowej i mądrym zabezpieczeniu swoich pieniędzy. Strategia Lapin to posiadanie najlepiej siedmiu różnych źródeł przychodu. Po to, gdy jedno przestanie zasilać nasz budżet, inne mają szanse sprawnie działać. Warto zastanowić się i przygotować już teraz strategię na nasze finanse. Jeżeli jest szansa, że dodatkowe przychody będą spójne z naszymi zainteresowaniami lub pasją, to tym lepiej. Ważne jest także, aby nasze kompetencje wspierały nas w realizowaniu się w nowej roli.

3. Mindfulness na spokój umysłu

Już teraz naucz się technik uważności, które regularnie praktykowane zapewnią tobie spokój umysłu w chwilach, kiedy najbardziej będziesz tego potrzebować. Warto poznać praktyczne narzędzia i techniki, które pozwolą tobie na radzenie sobie z presją, stresem i zachowanie spokoju w sytuacjach trudnych.

Agnieszka Bilińska, 26 września 2022

Agnieszka jest także autorką i prowadzącą największego i najbardziej kompleksowego programu rozwojowego dla kobiet liderek w Polsce - Leading Women.

Najlbiższa, XVI edycja Programu Leading Women startuje 10 maja 2023 roku.
Więcej informacji na stronie Programu pod tym linkiem -> Leading Women