PL | EN

"Kobiety w finansach" - udział w panelu

Iwona Kozera, założycielka Fundacji Liderek Biznesu oraz Liderka Działu Doradztwa Biznesowego EY w regionie Europy Środkowej i Południowo-Wschodniej wzięła udział w panelu organizowanym w związku z publikacją raportu "Kobiety w finansach".

Raport został przygotowany przez Inicjatywę "Znane ekspertki", Instytut Innowacyjna Gospodarka oraz Związek Banków Polskich. Przebadano 170 instytucji finansowych. 61% wszystkich zatrudnionych w nich osób to kobiety, ale średnio w zarządach jest ich jedynie niecałe 17%, a w radach nadzorczych 12%, przy czym co trzecia instytucja finansowa w Polsce w ogóle nie ma kobiet w swoich władzach.

Iwona Kozera podkreślała, że w biznesie wciąż nie ma świadomości, iż różnorodność przynosi wartość, także finansową a do zwiększenia liczby kobiet w organach zarządzających konieczna jest zmiana podejścia również mężczyzn. Dyskutanci podkreślali kwestie związane z barierami kulturowymi i powszechnymi stereotypami co do roli kobiet.

Wszystkie badane instytucje były też proszone o wskazanie ich zdaniem najważniejszych kobiet w finansach. W ten sposób powstała 10 najbardziej znanych kobiet w finansach:

Hanna Gronkiewicz-Waltz, Prezydent M.St. Warszawy

Danuta Hübner, Posłanka do Parlamentu Europejskiego

Lidia Jabłonowska-Luba, Wiceprezes mBankS.A.

Małgorzata Kołakowska, Prezes ING Bank Śląski S.A.

Izabela Leszczyna, Wiceminister Finansów

Małgorzata O'Shaughnessy, Dyrektor Zarządzający na Europę Środkową VISA Europe

Iwona Sroka, Prezes KDPW S.A.

Lucyna Stańczak-Wuczyńska, Dyrektor Instytucji Finansowych w EBOR

Katarzyna Zajdel-Kurowska, Członek zarządu NBP

Helene Zaleski, Przewodnicząca Rady Nadzorczej Alior Bank S.A.

Projekt: Borek Design

Realizacja: Internet Age