PL | EN

Webinar #EkspertFundacji: rozmowa z Magdaleną Kąkolewską, Prezes Fundacja Artystyczna Podróż Hestii / Hestia Artistic Journey Foundation, Dyrektor ds. Art Brandingu, ERGO Hestia SA

23 września br. zaprosiliśmy naszych gości na kolejny webinar Fundacji Liderek Biznesu z cyklu: #EkspertFundacji, którego gościem specjalnym była Magdalena Kąkolewska Prezes Fundacji Artystyczna Podróż Hestii / Hestia Artistic Journey Foundation, Dyrektor ds. Art Brandingu, ERGO Hestia. Spotkanie pt.: "Lider w lustrze sztuki – czyli jak stać się kreatywnym i awangardowym liderem XXI wieku", poprowadziła Krystyna Boczkowska była prezes Zarządu Robert Bosch i reprezentantka Grupy Bosch w Polsce.

Magdalena Kąkolewska jest prezeską Fundacji Artystyczna Podróż Hestii, Dyrektorką ds. Art Brandingu w ERGO Hestia, oraz założycielką Fundacji Art Transfer. Absolwentka prawa i historii sztuki, która poprzez swoje działania upowszechnia ideę edukacji przez sztukę w środowiskach biznesowych oraz wspiera młode talenty, które debiutują w świecie sztuki. Magdalena Kąkolewska jest również kuratorką, edukatorką i wykładowczynią.

W trakcie webinaru dyskutowaliśmy o sztuce, kreatywności, innowacyjności, a nasza ekspertka poruszyła m.in. następujące tematy, na styku sztuki i biznesu: Czy istnieją wspólne cechy najbardziej kreatywnych i skutecznych liderów? Jakie mity przeszkadzają nam być kreatywnymi? Korzystać czy nie korzystać ze sztuki w biznesie? Gdzie w obszarze sztuki znajduje się pole dla rozwoju kreatywnego lidera? Jak jest lekcja dla liderów pana Moneta?

Jak podkreśla Magdalena Kąkolewska - Sukces dzisiejszych organizacji zależy od umiejętności tworzenia i wprowadzania innowacji. Odkrywanie nowych możliwości rozwoju i przekształcanie pomysłów w działania wymaga wyobraźni i kreatywności. Nikt chyba w dzisiejszych czasach nie ma co do tego jakichkolwiek wątpliwości. Wydaje się również, że nie ma bardziej niezdefiniowanego pojęcia niż wspomniana kreatywność, chociaż badacze prześcigają się w znajdowaniu coraz to nowych składników definicji. Niestety wciąż wiemy bardzo niewiele o tym, co sprawia, że jedna osoba jest bardziej kreatywna niż inna. Być może z tego powodu jesteśmy pod wrażeniem wizjonerskich liderów, takich jak Steve Jobs z Apple’a, czy Jeff Bezos z Amazona. Z czego zrodziły się ich przełomowe pomysły? Gdyby można było dokładnie prześledzić funkcjonowanie umysłów znakomitych liderów, czy pozwoliłoby to odkryć tajemnicę bycia lepszym, bardziej kreatywnym liderem?

Była to dla nas ogromna przyjemność i zaszczyt gościć w Fundacji Liderek Biznesu, ekspertkę i jednocześnie pasjonatkę w swojej dziedzinie, która podzielił się z nami swoją wiedza i doświadczeniami, zabierając nas w fascynującą podróż w świat sztuki i biznesu, gdzie innowacyjności i kreatywności nierozerwalnie łącza się z wytrwałością w dążeniu do celu i ciężką pracą. A wszystko to w zestawieniu z odważnym i nieszablonowym myśleniem, może być doskonałym początkiem nowatorskich projektów zarówno w obszarze sztuki jaki i biznesu. A cytując samego Steve'a Jobsa - Jest tylko jeden sposób, aby zrobić wielką pracę - pokochać ją.

Fundacja Liderek Biznesu prowadzi cykl webinarów merytorycznych, min.: #LiderkawZmianie, #LiderwZmianie, #EkspertFundacji, KobietyNaRynakachFinanansowych  < zapraszamy do skorzystania TUTAJ >

Pozostańmy w kontakcie - już wkrótce kolejne webinary Fundacji Liderek Biznesu.
Do zobaczenia online!