Otwarcie "Szkoły Mentorów Biznesu" Fundacji Liderek Biznesu, 23 września 2019, Warszawa

W poniedziałek 23 września mieliśmy przyjemność opowiedzieć po raz pierwszy o naszym nowym projekcie – Szkole Mentorów Biznesu. Agnieszka Maciejewska, Prezes Fundacji Liderek Biznesu, przedstawiła genezę powstania Szkoły i opowiedziała o tym, w jaki sposób doświadczenia zebrane dzięki uczestnikom sześciu dotychczasowych edycji Programu Mentoringowego przyczyniły się do powstania i realizacji tej idei: „Nasi mentorzy zgłaszali potrzebę dalszego rozwoju swoich kompetencji mentorskich. To z myślą o nich stworzyliśmy szkołę. Jesteśmy absolutnie przekonani o skuteczności mentoringu w rozwoju osób i organizacji, a jednocześnie rozumiemy potrzebę profesjonalizacji osób pracujących w roli mentora.”

Świadomość jest słowem-kluczem w procesach mentoringu. Jak podkreślił Piotr Ciacek, konsultant wiodący i trener szkoły, 93% ludzi działa nieświadomie i bezrefleksyjnie powielając te same schematy zachowań – uzyskując w ten sposób te same rezultaty. „Mentoring to proces wspierania rozwoju autoświadomości  i nic go tak nie wspiera, jak praca z drugim człowiekiem” – dodał Piotr Ciacek.

Spotkanie było okazją do przedstawienia trenerów i programów szkoły oraz zrozumienia, w jaki sposób ukończenie programów przygotowuje i ułatwia certyfikację w EMCC – European Mentoring and Coaching Council. O rodzajach i kryteriach akredytacji EMCC opowiedziała Agnieszka Kaseja, będąca również w zespole trenerskim szkoły. EMCC jest pionierską organizacją, która powstała w 1992 w celu wypracowania standardów zawodu mentora. Została założona przez europejskiego guru mentoringu, prof. Davida Clutterbuck’a, a akredytacje EMCC są od lat potwierdzeniem kompetencji mentora oraz przestrzegania przez niego Kodeksu Etycznego, niezwykle ważnego w tym zawodzie. Kodeks opracowany przez EMCC jest unikatowym zestawem praktycznych wskazówek, jak tworzyć budujące relacje z klientem - podkreślała w swojej prezentacji Agnieszka Kaseja. „Akredytacja określa stopień dojrzałości w drodze od pasji do profesjonalizmu, potwierdza ciągłe doskonalenie swoich umiejętności, poddawanie się autorefleksji i superwizji”– dodała Agnieszka Kaseja.

Udział w programach Szkoły Mentorów Biznesu umożliwia skorzystanie z tzw. szybkiej ścieżki akredytacji i zdobycie akredytacji indywidualnej mentora EMCC na poziomie Foundation lub Practitioner.  Absolwenci programów mają także gwarancję przyjęcia do Programu Mentoringowego Fundacji, co może ułatwić zdobycie praktyki mentoringowej potrzebnej do akredytacji.

Więcej informacji o szkole:

www.szkolamentorowbiznesu.pl

Zapraszamy – pierwsze programy startują w październiku 2019!