Fundacja Liderek Biznesu dołączyła do grona partnerów projektu badawczego: Przywództwo w trybie COVID-19, prowadzonego przez Carrotspot i Uniwersytet SWPS
2021-03-18

Fundacja Liderek Biznesu dołączyła do grona partnerów projektu badawczego: „Przywództwo w trybie COVID-19”,
prowadzonego przez Carrotspot i Uniwersytet SWPS. Inicjatorem projektu jest Anna Streżyńska, CEO MC2 Innovations, pomysłodawcy platformy Carrotspot, a w skład zespołu projektowego wchodzą: Dr.hab., prof. SWPS Aleksandra Cisłak-Wójcik, Dr Dorota Wiśniewska-Juszczak, Arkadiusz Kamiński Carrotspot Lab Lead, Katarzyna Żukowska Carrotspot Lab Research Expert.

„Zwiększona izolacja społeczna, samotność, lęk zdrowotny, stres i pogorszenie koniunktury gospodarczej to sytuacja, która może negatywnie wpłynąć na zdrowie psychiczne i dobrostan ludzi” Rory O'Connor, profesor psychologii zdrowia na Uniwersytecie w Glasgow.

Niedługo rozpocznie się drugi rok pandemii, która zmieniła krajobraz, w którym żyjemy. Dużo w tym czasie, jako pracodawcy i pracownicy, się nauczyliśmy, ale jeszcze wiele spraw wymaga naszej uwagi.

Większość obecnie prowadzonych analiz i badań z zakresu wpływu pandemii na środowisko pracy, skoncentrowanych jest głównie na pracownikach i ich funkcjonowaniu w organizacji. Wyniki tych badań pokazują, że po wielu miesiącach pandemii, pomimo wzmożonej uwagi nad samopoczuciem pracowników, z trudem dają sobie radę z przedłużającym się okresem niepewności.

Projekt badawczy jest w całości poświęcony liderom i liderkom i temu, w jaki sposób radzą sobie w czasach pandemii. Przed jakimi stają wyzwaniami i jak funkcjonują w arcyzłożonym i zmiennym środowisku pracy. Wymagania wobec liderów ciągle rosną, a zrozumienie kompleksowości ich sytuacji nie jest obecne w powszechnej świadomości.
Badanie „Przywództwo w trybie COVID-19” koncentruje się na liderach i ich doświadczeniach związanych z pełnieniem ról managerskich okresie pandemii. Dodatkowo aspekt  społeczny, psychologiczny oraz zdrowotny jest obiektem naszej uwagi.

Obecnie zapraszamy uczestników do badania, które będziemy prowadzić pod adresem: https://survey.zohopublic.com/zs/EXzeUt

Badanie jest realizowane technika kwestionariuszową. Pytania zawarte w kwestionariuszu dotyczą problemów oraz wyzwań, które napotykają obecnie menadżerowie, osoby zarządzające zespołami  w czasie pandemii i lock-downu.

Wyniki badania posłużą nie tylko temu, aby poznać opinie liderów na wybrane przez nas tematy, ale również, aby zaproponować wsparcie w postaci rekomendacji i narzędzi wsparcia,  które zostaną opracowane w oparciu o uzyskane wyniki.

Zapraszamy do udziału w badaniu.
« Powrót do listy materiałów