Spotkanie "Kobiety na Rynkach Finansowych"

Spotkanie odbyło się w starej, klimatycznej kamienicy przy ul. Nowogrodzkiej 4. Iwona Kokoszka, założycielka i prezes zarządu Bookamore – Fundacji na Rzecz Rozwoju Kultury Wizualnej, opowiedziała historię tego wyjątkowego budynku, który przetrwał 7 bombardowań w trakcie II wojny światowej. Zabytkowe wnętrza kamienicy z 1914 roku wypełnione są ikonami designu z drugiej połowy XX wieku i pracami młodych artystów.

W części merytorycznej Sława Cwalińska-Wejchert, wiceprezes zarządu Ubezpieczeniowego Funduszu Gwarancyjnego, przedstawiła zmiany na rynku ubezpieczeniowym od lat 90 – rozwój produktów oraz metod sprzedaży. Rozwój rynku ubezpieczeń ciekawie wplotła w swój życiorys - od pełnienia funkcji dyrektora departamentu w TUiR Warta poprzez budowanie pozycji Link 4 w Polsce. Opowiedziała o ważnej roli instytucji, którą zarządza, oraz o dużym wpływie ubezpieczeń na każdą sferę naszego życia.

W drugiej części spotkania Aleksandra Olek-Pawłowska, Partner Zarządzający Point of View opowiedziała o tym, jak kobiety powinny kształtować swój wizerunek. Mimo, że procentowo stanowią większość pracowników banków i firm ubezpieczeniowych, na najwyższych stanowiskach jest ich znacznie mniej niż mężczyzn. W trakcie dyskusji panie zgodziły się z tezą, iż kobiety mają potrzebę budowania wiary w siebie, doceniania siebie i swoich kompetencji oraz nauczenia się umiejętności mówienia o tym.