Inauguracja cyklu spotkań

"Kobiety na rynkach finansowych" to nowa inicjatywa Fundacji Liderek Biznesu dedykowana dla kobiet pełniących
kierownicze oraz zarządcze stanowiska w sektorze finansowym. Celem inicjatywy jest omawianie najnowszych trendów rynkowych mających wpływ na sektor finansowy. Wszystkich gości powitała Iwona Kozera, Fundatorka Fundacji Liderek Biznesu, a Katarzyna Twarowska, Prezeska Fundacji Liderek Biznesu, opowiedziała krótko o Fundacji, jej historii i celach. Monika Jezierska, Menedżer w Dziale Zarządzania Ryzykiem Finansowym EY moderowała całość spotkania.

Marek Rozkrut, Partner i Główny Ekonomista EY, opowiadał jak zmiany demograficzne będą wpływać na konsumpcję w Polsce. Podkreślał, że starzenie się populacji to najważniejsza strukturalna zmiana w gospodarce kraju. Proces starzenia się będzie w Polsce jednym z najszybszych w Europie. W 2060 r. liczba osób w wieku produkcyjnym będzie jedynie o 50% wyższa niż liczba osób powyżej 65 roku życia. Jego zdaniem efektem starzenia się społeczeństwa będzie wzrost popytu na usługi zdrowotne. Rozkrut uważa, że zmiany demograficzne spowodują także wzrost aktywności ekonomicznej ludności, w tym przede wszystkim kobiet. Niestety, Polska odnotuje jeden z największych w Europie spadków relacji przeciętnych dochodów ze świadczeń emerytalnych w stosunku do przeciętnego wynagrodzenia w gospodarce.

Dr Ewa Woydyłło-Osiatyńska przekonywała, że współpraca w firmach - mimo konfliktów - jest możliwa. Przedstawiła 5 rodzajów konfliktów wg Christophera W. Moore'a. Konflikt dotyczący informacji można rozwiązać przez powołanie się na fakty. Konflikt interesów likwidują negocjacje. Konflikt ról, czyli co do kogo należy oraz kto “rządzi”, rozwiązuje się poprzez doprecyzowanie lub nowe określenie zadań oraz odpowiedzialności. Konflikt relacji wymaga poprawy komunikacji, a przede wszystkim obustronnego wyrażenia pretensji, zarzutów lub urazów, a następnie zastosowanie mediacji. Jej zdaniem jedyny konflikt, który jest nierozwiązywalny to konflikt wartości, ponieważ dotyczy różnicy poglądów, przekonań, gustów, religii czy polityki. Mimo to, mówiła Woydyłło-Osiatyńska można w firmie koegzystować, pod warunkiem jednak, że różnice te mieszczą się w obowiązujących normach prawnych i nie naruszają bezpieczeństwa, zdrowia i możliwości dobrej pracy innych osób.