Iwona Kozera i Katarzyna Twarowska, otrzymały prestiżową nagrodę

Iwona Kozera, założycielka Fundacji Liderek Biznesu oraz Katarzyna Twarowska, prezeska Fundacji, zostały nagrodzone przez Międzynarodową Koalicję na Rzecz Kobiet (The International Alliance for Women) nagrodą "2015 TIAW World of Difference 100 Award" w kategorii organizacji pozarządowych.

TIAW jest globalną organizacją zajmującą się ekonomicznym równouprawnieniem kobiet, a także rozwojem "she-economy" czyli wspieraniem i promowaniem kobiet w biznesie. W skład TIAW wchodzą wiodące organizacje kobiece z całego świata, skupiające kobiety zajmujące najwyższe stanowiska w firmach, właścicielki przedsiębiorstw czy profesjonalistki w swoich dziedzinach.

Iwona Kozera oraz Katarzyna Twarowska zostały nagrodzone za ich wyjątkową działalność na rzecz ekonomicznego równouprawnienia kobiet w Polsce. Ich kandydatury zgłosiła Christina Vicini, twórczyni "Global Board Ready Women" - globalnej listy kobiet mających pełne kwalifikacje do zajmowania najwyższych stanowisk w biznesie.

Jestem zaszczycona i wzruszona, mówi Iwona Kozera, Partner EY, Lider Grupy Rynków Finansowych w Regionie Europy Centralnej i Południowo-Wschodniej. Nie sądziłam, że w ciągu zaledwie dwóch lat istnienia Fundacji Liderek Biznesu uda nam się tak dużo osiągnąć. To tylko pokazuje, że kwestie udziału kobiet w biznesie i korzyści z tego wynikające są bardzo ważne. Mam nadzieję, że działania naszej Fundacji, dzięki pracy wielu kobiet, ale także i mężczyzn, przyczynią się do większego wykorzystania potencjału kobiet i dadzą im lepsze możliwości rozwoju, dodajeDziałaniami naszej Fundacji chcemy inspirować kobiety, mówi Katarzyna Twarowska, Dyrektor EY, Lider Rynku Nieruchomości w dziale Audytu Regionie Europy Centralnej i Południowo-Wschodniej, aby walczyły o swoje miejsce w biznesie. Różnorodność na najwyższych stanowiskach oznacza lepsze wyniki finansowe przedsiębiorstw, a naszym - jako Fundacji zadaniem - jest, dodaje, zmiana świadomości społecznej.

Wręczenie nagród odbędzie się w październiku podczas uroczystej Gali w stolicy USA - Waszyngtonie.