Konferencja RÓŻNORODNOŚĆ W BIZNESIE

Konferencja "Różnorodność w biznesie" organizowana 3 marca 2015 r. przez FundacjÄ™ wspólnie z GieÅ‚dÄ… Papierów WartoÅ›ciowych byÅ‚a częściÄ… Å›wiatowych uroczystoÅ›ci "Ring the Bell for Gender Equality". Patronami konferencji byÅ‚o Ministerstwo Skarbu PaÅ„stwa oraz Pracy i Polityki SpoÅ‚ecznej.

Konferencja rozpoczęła siÄ™ wiÄ™c od uderzenia w gieÅ‚dowy dzwon przez Ambasadora Szwecji Staffana Herrströma, PeÅ‚nomocnika ds. Równego Traktowania prof. MaÅ‚gorzatÄ™ FuszarÄ™, Prezesa GPW PawÅ‚a Tamborskiego, Dyrektor ZarzÄ…dzajÄ…cÄ… Morgan Stanley AlicjÄ™ Kornasiewicz, Prezes Fundacji Liderek Biznesu KatarzynÄ™ TwarowskÄ… oraz Przedstawiciela UN Global Compact w Polsce Kamila Wyszkowskiego.

GÅ‚ównym celem konferencji byÅ‚o przedstawienie wyników badania "Kobiety we wÅ‚adzach spóÅ‚ek gieÅ‚dowych. Dlaczego nie ma zmiany?" opublikowanego przez FundacjÄ™. Katarzyna Twarowska prezentujÄ…c raport stwierdziÅ‚a, że polskiej gospodarki nie stać na niewykorzystywanie potencjaÅ‚u kobiet. SÄ… wiÄ™kszoÅ›ciÄ… spoÅ‚eczeÅ„stwa, ponad poÅ‚owa ma wyższe wyksztaÅ‚cenie, sÄ… zagÅ‚Ä™biem talentów, mówiÅ‚a.

PaweÅ‚ Tamborski otwierajÄ…c konferencjÄ™ powiedziaÅ‚: "CieszÄ™ siÄ™, że znaleźliÅ›my siÄ™ w tym gronie, wspóÅ‚organizujÄ…c konferencjÄ™ poÅ›wiÄ™conÄ… tematyce różnorodnoÅ›ci w biznesie. Nie jesteÅ›my tylko i wyÅ‚Ä…cznie miejscem obrotu. NaszÄ… rolÄ™ widzimy też w kreowaniu standardów postÄ™powania. W dokumencie ”Dobre Praktyki SpóÅ‚ek Notowanych na GPW” wpisaliÅ›my rekomendacje dla spóÅ‚ek publicznych i ich akcjonariuszy dotyczÄ…ce zapewnienia zrównoważonego udziaÅ‚u kobiet we wÅ‚adzach spóÅ‚ek. KwestiÄ™ równouprawnienia kobiet i mężczyzn w biznesie traktujemy także jako część odpowiedzialnego biznesu. SpóÅ‚ki, które przykÅ‚adajÄ… wagÄ™ m.in. do tych kwestii majÄ… szansÄ™ znaleźć siÄ™ w stworzonym przez GieÅ‚dÄ™ prestiżowym indeksie spóÅ‚ek odpowiedzialnych – Respect Index", dodaÅ‚.

Planowane zmiany w Dobrych Praktykach przedstawiÅ‚a Agnieszka Gontarek, Dyrektor DziaÅ‚u Rynku Kasowego GPW. SpóÅ‚ki notowane na gieÅ‚dzie powinny, powiedziaÅ‚a, zapewnić różnorodność swoich wÅ‚adz oraz, dodaÅ‚a, publikować w rocznych sprawozdaniach swojÄ… politykÄ™ różnorodnoÅ›ci. Prezes GPW PaweÅ‚ Tamborski potwierdziÅ‚, że zaproponowane w nowym zbiorze Dobrych Praktyk zapisy dotyczÄ…ce publikacji przez spóÅ‚ki w raportach rocznych informacji na temat polityki różnorodnoÅ›ci sformuÅ‚owane sÄ… jako zasady szczegóÅ‚owe, które bÄ™dÄ… objÄ™te formuÅ‚Ä…  "zastosuj lub wytÅ‚umacz dlaczego nie stosujesz".

Prof. MaÅ‚gorzata Fuszara polemizowaÅ‚a ze stwierdzeniami jakoby nie byÅ‚o wykwalifikowanych kobiet, które mogÄ… peÅ‚nić najwyższe stanowiska w firmach. W 2014 roku, mówiÅ‚a, spoÅ›ród wszystkich osób, które zdaÅ‚y paÅ„stwowy egzamin na czÅ‚onka rady nadzorczej 44,37% to kobiety. ProponowaÅ‚a też zwiÄ™kszenie liczby czÅ‚onków zarzÄ…dów czy rad nadzorczych, by zrobić miejsce dla kobiet. DziaÅ‚ania rzÄ…du majÄ…ce na celu równość w biznesie przedstawiÅ‚a także MaÅ‚gorzata Sarzalska, Dyrektor Departamentu Analiz Ekonomicznych i Prognoz w MPiPS.

Część panelowa konferencji, prowadzona przez IwonÄ™ KozerÄ™, zaÅ‚ożycielkÄ™ Fundacji, byÅ‚a poszukiwaniem odpowiedzi dlaczego jest tak maÅ‚o kobiet na najwyższych stanowiskach w spóÅ‚kach publicznych i co należy zrobić, żeby to zmienić. Kamil Wyszkowski podkreÅ›laÅ‚, że Polska drepcze w miejscu, tymczasem ONZ coraz bardziej upomina siÄ™ o równość w biznesie w krajach wysokorozwiniÄ™tych. Dorota Czarnota, Partner ZarzÄ…dzajÄ…cy Russel Reynolds, przyznaÅ‚a, że jest przerażona sytuacjÄ… w Polsce. Na szczęście, dodaÅ‚a, jesteÅ›my w Unii Europejskiej, która wymusi zmiany. Alicja Kornasiewicz nie potrafiÅ‚a zrozumieć, dlaczego polskie kobiety majÄ… mieć gorsze warunki rozwoju zawodowego od ich europejskich koleżanek, a PaweÅ‚ Graniewski, Doradca Prezesa GPW, wyraziÅ‚ nadziejÄ™, że zagraniczni inwestorzy wymuszÄ… zmiany na warszawskiej gieÅ‚dzie. Oni patrzÄ… na potencjaÅ‚ wzrostowy firm, a kobiety we wÅ‚adzach - mówiÅ‚ - zwiÄ™kszajÄ… go. Z kolei Kozera podkreÅ›laÅ‚a, że polskie spóÅ‚ki publiczne bez zróżnicowanych zarzÄ…dów, w tym pod wzglÄ™dem pÅ‚ci, po prostu nie bÄ™dÄ… konkurencyjne na globalnym rynku.

WÅ›ród panelistów przeważaÅ‚o przekonanie, że przede wszystkim trzeba zmieniać Å›wiadomość decydentów. Czarnota proponowaÅ‚a, żeby wykreować modÄ™ na różnorodność. Jacek Szwajcowski, Prezes ZarzÄ…du Pelion Healthcare Group S.A. postulowaÅ‚ promowanie różnorodnoÅ›ci i wprowadzenie rekomendacji dotyczÄ…cych parytetów. Zdaniem Wyszkowskiego polska administracja publiczna powinna zacząć rozmowÄ™ o twardych regulacjach wprowadzajÄ…cych obowiÄ…zkowe kwoty. Podobnego zdania byÅ‚a Kornasiewicz. Niestety, mówiÅ‚a, nasza kultura jest taka, że jeÅ›li coÅ› nie jest obowiÄ…zkowe, to nie stosujemy tego.

Iwona Kozera podsumowujÄ…c dyskusjÄ™ zwróciÅ‚a także uwagÄ™ na to, że tak sÅ‚aba reprezentacja kobiet w zarzÄ…dach i radach nadzorczych spóÅ‚ek gieÅ‚dowych negatywnie wpÅ‚ywa na wizerunek Polski na Å›wiecie.

Pobierz materiały (PDF):

Kobiety we wÅ‚adzach spóÅ‚ek gieÅ‚dowych w Polsce

Różnorodność organów spóÅ‚ek gieÅ‚dowych

« Powrót do listy wydarzeÅ„