Spotkanie z serii "Kobiety na rynkach finansowych", 30 listopada 2017

Alicja Kornasiewicz, przewodnicząca Rady Programowej Fundacji, a jednocześnie bankowiec z wieloletnim doświadczeniem, tłumaczyła, dlaczego jej zdaniem potrzebne są branżowe spotkania kobiet. To miejsce swobodnej wymiany myśli i doświadczeń. Mówiła również o tym jak ważna jest uczciwość w pracy, ponieważ dla młodego pokolenia nie jest to już wartość oczywista.  Poleciła też kilka książek, które ją ostatnio zaciekawiły.

Drugą część spotkania prowadziła Magdalena Skorupa-Globalna, szefowa bezpieczeństwa informatycznego w Honeywell. Opowiadała o swojej drodze zawodowej i o bezpieczeństwie w sieci. Przedstawiła zagrożenia, jakie niosą media społecznościowe i publiczne udostępnianie informacji o sobie, a potem pokazała kilka praktycznych sposobów ochrony własnych oraz firmowych danych.

Z jej doświadczenia wynika, że główną przyczyną ataków hackerskich jest brak podstawowej wiedzy użytkowników komputerów. Dlatego w Honeywell powołano ambasadorów bezpieczeństwa informatycznego - pracownicy, którzy edukują innych pracowników. Poświęcają na to miesięcznie do 4 godzin, a efekty ich pracy już są widoczne.