10. Śniadanie z Liderką - Dina Pyron, Partner EY and Global & EMEIA Director of Human Capital

Pozytywny wpływ kobiet na rozwój przedsiębiorstw był tematem przewodnim spotkania z Diną Pyron,  Partnerem EY oraz Global & EMEIA Director of Human Capital. Celem spotkania, którego odbyło się 11 lutego w Hotelu Westin, było omówienie Raportu "Women. Fast Forward. The time for gender parity is now" przygotowanego przez firmę EY. Raport opisuje badanie przeprowadzone przez EY wśród 400 największych firm na świecie. 65% respondentów jest przekonanych, że kobiety w zarządach przyczyniają się do lepszych wyników finansowych, a 67% wskazuje także na niefinansowe wyniki - np. na większą innowacyjność czy zdolność do zatrzymywania najzdolniejszych pracowników w firmach.

EY sprawdzał także co pomaga kobietom w karierze zawodowej. 32% z nich wybrało równowagę między pracą a życiem prywatnym oraz elastyczny czas pracy (28%). Przede wszystkim ważne są, co potwierdziło 35% kobiet, warunki do rozwoju zawodowego.

Bez odpowiedniej motywacji łatwo wpadamy w krąg osób i liderów, którzy myślą, wyglądają i zachowują się tak samo jak my. Nieświadome uprzedzenia po stronie decydentów, twierdzi Katarzyna Twarowska, prezeska Fundacji Liderek Biznesu oraz Dyrektor w Dziale Audytu EY, są głównym powodem powolnego tempa zmian.

Według EY kobiety muszą zadbać o własną promocję i wziąć karierę zawodową w swoje ręce. Potwierdza to 68% badanych (zarówno kobiet, jak i mężczyzn). Jest to szczególnie ważne w połowie kariery zawodowej - według 49% kobiet i 45% mężczyzn to jest najtrudniejszy moment w rozwoju zawodowym kobiet.

Póki co zaledwie 5% prezesów największych światowych firm w Fortune 500 to kobiety. Jeszcze gorzej jest wśród 250 największych spółek notowanych na Londyńskiej Giełdzie Papierów Wartościowych (FTSE 250) - tylko 0,3% prezesów to panie. Nieco lepiej jest na niższym szczeblu zarządzania - 18,5% kobiet na świecie zajmuje średnie stanowiska zarządcze, przy czym w większości nie są bezpośrednio związane z rozwojem biznesu.

Pobierz prezentację jako PDF [0,7 MB]